Livshjulet – et værktøj til personlig coaching

Af certificeret Stress- og Mastercoach Nanna Birch

Ved personlig coaching får jeg ofte henvendelser fra klienter, der bare ikke er glade. Alt virker umiddelbart godt, og de burde være glade, MEN … der mangler noget, eller de er triste og aldrig glade eller tilfredse. Der er et eller andet galt, og de kan ikke selv finde ud af, hvad det er.

Det er også utrolig svært at gennemskue, hvor man kan lave om på sin hektiske hverdag, når alt drejer sig om at gå på arbejde, hente børn, smøre madpakke, rydde op, købe ind, lave mad osv osv. Når det går hurtigt i hamsterhjulet, kan vi føle os presset og stresset, og det kan skabe følelsen af utilfredshed. Vi burde være glade for vi har alt, et dejlig familie, et godt job, en god bolig osv, men vi er aldrig glade.

Personlig coaching

Hvis det er noget du kan nikke genkendende til, så kan livshjulet være et redskab til at komme videre. Det vil kunne skabe et overblik og være en øjenåbner for mange, der ikke har kunne sætte ord på hvad der er galt. Det er desuden også et godt grundlag til en personlig coach-samtale, hvor vi hurtigt vil kunne dykke ned i dine ømme punkter og det der er nager dig. Første skridt er at få blotlagt hvor problemerne ligger lige nu. Det næste skridt er at finde ud af, hvordan du gerne vil have dit liv skal være. Hvad der skal til, for at du når dine mål.

Det er ikke nemt at ændre sine vaner og sin hverdag. Derfor kan det være en god ide at søge hjælp og sparring til hvordan man kommer på ret kurs igen. Det er ikke altid lige nemt at få skabt det liv, man drømmer om, når man sidder alene med det.

Livshjulet – øvelse

Livshjulet viser et øjebliksbillede af dit liv lige nu og her. Derfor kan det være godt at lave det en gang imellem, så man evt. kan rette op på situationen inden den kommer form meget ud af balance.

Det er vigtigt at du er bund ærlig over for dig selv. Du behøver ikke vise livshjulet til andre eller skulle stå til regnskab for det. Det er dit livshjul og kun dit. Derfor handler det ikke om at det skal se pænt ud. Det kan godt gøre ondt at være ærlig, men husk det er et værktøj der skal hjælpe dig.

Du kan starte med at lave øvelsen derhjemme. Allerede der vil du få et indblik i hvor du står i dit liv og hvor krisen krasser. Øvelsen er enkel, så start med at printe eller tegn livshjulet, som illustreret på billedet. Du kan hente det her

Værktøj til personlig coaching
Eksempel på et livshjul

Som du kan se, er livsområderne illustreret som et hjul, opdelt i otte livsområder. Ud for hvert livsområde er der skrevet en tekst. Den tekst varierer fra person til person. Hvis du ikke længere er på arbejdsmarkedet, skal der måske stå noget andet for arbejde, det samme gælder hvis du ikke er i et forhold. Så ret den til, så den passer til dig.

Husk at fokusere kun på dig og dit liv lige nu og her.

Når du evt. har rettet livshjulet til, skal du for hvert livsområde udfylde felterne, alt efter hvor tilfreds du er med det enkelte livsområde. Hvis du er meget tilfreds, fylder du feltet meget ud. Det inderste af hjulet er lige med 0 og det yderste er lige med 10.

Er du overrasket over resultatet? 

Prøv dernæst at overvej hvor meget energi du bruger på de enkelte livsområder. Er der balance mellem den tid du bruger på det felt og hvor tilfreds du er?

Vi bruger nogle gange vores energi de forkerte steder. I vores tanker kræser vi om et område, men bruger ikke den faktiske tid, som vi ville ønske vi kunne. Derfor opstår der en ubalance, og tilfredsheden vil ofte også være lav i det livsområde. 

Hjælp til livshjulet?

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du gerne vil arbejde mere i dybden med livshjulet. Med min hjælp vil du kunne få mere overskud i hverdagen og få styr på dit liv og hvad du gerne vil opnå her i livet. 

Rigtig god arbejdslyst og fornøjelse.

©NB Coaching v/Nanna Birch         Tel: 29 63 87 38                                   

 Nagelsvej 5, 8270 Højbjerg, Aarhus                                                   

 mail@nannabirch.dk             www.nannabirch.dk